Toiminta

BENGT DANIELINPOIKA KELAN PERILLISTEN SUKUSEURA perustettiin 18.07.1996 Kuusamossa

Ensimmäiseen sukutapaamiseen Säkkilänvaaraan kokoontui kelalaisia lukuisimmin Kuusamosta ja Suomussalmelta, mutta oli paikalla myös Puolangalta, Oulusta, Tampereelta ja Sodankylästä tulleita - kaikkiaan yli puolisataa sukuseuran perustajaa.

Kokoontuneiden tiedossa oli Kuusamoon lukkariksi tullut Bengt Danielinpoika Kela - suvun vanhin. Muutamat sukututkimusta harrastaneet tiesivät suvusta laajemminkin. Suurin osa meistä innokkaista sukuseuran perustajajäsenistä ei tiennyt omasta suvustaan paljoakaan ja siksihän sukuseuran perustaminen oli meille niin tärkeää.

Lukkari Bengt Kela, sukututkimuksen lähtöhenkilö, tunnettiin luku- ja laulutaitonsa lisäksi kädentaitajana. Hän piti myös lukkarinkoulua Kuusamon seurakunnassa. Jälkeläisiä on siirtynyt Kuusamosta Sallaan, Suomussalmelle, Taivalkoskelle, Pudasjärvelle, Posiolle ja Kemijärvelle jo vuosisatoja sitten ja sieltä edelleen muualle Suomeen ja ulkomaille.

Sukututkija, suvun jäsen Erkki I. Aikkila (s.1934 k.2015) kokosi ja tutki suvun historiaa ja julkaisi vuonna 2003 sukukirjan Lukkarin koulu. Sukukirjan henkilötiedot alkavat Bengtin isoisästä Sigfrid Jönssinpoika Kälkäjästä, joka valittiin 1627 Iin käräjien lautamieheksi.

Julkaistussa sukukirjassa ei ilmeisestikään ole tietoja jokaisesta sukuhaarasta, jotka kuuluvat Kelan sukupuuhun. Jos sukutietojasi ei ole kirjassa, ota yhteyttä sukuseuraan.

Sukukirjan painos on loppuunmyyty, mutta kirja on lainattavissa mm. Kuusamon-, Pudasjärven- ja Oulun kirjastoissa.